torstai 3. toukokuuta 2012

Drinking Arak, scaring demons and watching movies: Balinese New Year !

19/3/2012-24/3/2012

Kun vihdoin ja viimein paatit Balin ja Gilin valilla alkoivat jalleen kulkea otin suunnakseni taas Sanurin. Talla kertaa visiittini oli pidempi, silla Harryn perhe kutsui minut viettamaan balilaista uutta vuotta Nyepia heidan luokseen. Iso pileet siis wuhuu ! Tai sitten ei .. Balilainen uusi vuosi eroaa meidan uudesta vuodesta melko lailla. Hindulaisen perinteen mukaan silloin vietetaan hiljaisuuden paivaa, jolloin jokaisen yksilon tulisi pohtia ja miettia omia arvojaan rakkautta, ihmisyytta ja muita maailmassa olevia tarkeita asioita kohtaan. Vanhan perinteen mukaan kyseisena paivana on siis tarkoitus meditoida ja valttaa aiheuttamasta melua tai hairioita. Esimerkiksi valot on pidettava pois paalta, ja ihmiset eivat saa poistua talon sisalta.Kaupat, ravintolat ja virastot ovat kiinni. Eli siis kaduilla ei saa kulkea ketaan muu paitsi Pecalangit (paikalliset turvamiehet), jotka vahtivat kaduilla. Edes turistit eivat saa astua jalallaan kaduille kyseisena paivana. Koko Balin saari hiljentyy kyseisena paivana ja jopa lentokentta on pois kaytosta. Mikaan ei toimi, kukaan ei tyoskentele, kaikki pysahtyy. Miten tama on mahdollista nykypaivana maailmassa, missa ei ole pitkaan aikaan totuttu siihen, etta asiat ja tieto kulkevat ymparivuorokautisesti? Yleensa turisteja neuvotaan valttamaan Nyepia ja matkustamaan esimerkiksi laheisille Gili-saarille siksi aikaa. Minusta tama kuulosti niin mahtavalta ja mielenkiintoiselta, etta totta kai se oli pakko kokea !

Nyepia edeltavalla viikolla balilaiset suorittavat erilaisia uskonnollisia seremonioita, joista isoimmat ovat luultavasti Melasti ja Nyepipaivan aatto, joka kansan kielella tunnetaan Ogoh-Ogoh:na. Melastina ihmiset kokoontuvat rannalle puhdistamaan Arcan, Pratiman seka Pralinggan (pyhia esineita) , jotka auttavat keskittamaan ajatukset niin etta yksilo paasisi lahemmaksi jumalia. Retriitti suoritetaan 3-4 paivaa ennen Nyepia. Valitettavasti itse en paassyt todistamaan kyseista seremoniaa muuta kuin bussin ikkunasta katsellessani seremoniasta poistuvia valkoisiin vaatteisiin pukeutuneita ihmisia. Nyepi paivan aattona Harry osallistui samankaltaiseen seremoniaan, mutta ymmartaakseni kyse ei ollut kyse Melastista. Yritin kysya seremonian nimea Harryn aidilta, mutta han vain sanoi seremonian olevan jumalia varten ja etta Harry tuo samalla kotiin pyhaa vetta, jota he ripottelevat ympari kotiaan. Hindulaisuus on kylla mielenkiintoinen uskonto ja se seremonioiden ja juhlien maara, mita heidan uskonnossaan on. Joka paiva on juhlapaiva !

People are coming from the temple
Women are carrying gifts for the gods
People coming and going to the temple

Toinen seremonia taas sijoittuu Nyepipaivan aattoon ja on luonteeltaan taysin erilainen kuin Melasti tai Nyepi. Ihmiset kokoontuvat auringonlaskun aikaan kylan tienristeyksiin, missa he uskovat demonien kohtaavan. Kaupungin tai kylan artistit ovat valmistaneet kyseista tapahtumaa varten suuria demonien nakoisia patsaita Ogoh-Ogoh:a. Ogoh-Ogoh edustaa demonia ja pahaa henkea, joka elaa keskuudessamme ja josta tulisi paasta eroon. Kylan nuoret kantavat patsaan kylan jokaiseen risteykseen ja pyorittavat sita kolme kertaa kellon suuntaisesti. Pyoritys ja erilaiset esitykset patsaan edessa (, joissa ihmiset tuntuvat sekoavan taysin ja muuttuvan riivatuiksi) kuvaavat ihmiskehon ja henkien yhdistymista. Tarkoituksena on yrittaa pelotella pahoja henkia, jotta ne poistuisivat ja pysyisivat poissa. Kulkueen jalkeen nama patsaat poltetaan, joka symboloi itsensa puhdistaumista.

Ogoh-Ogoh
Ha Haa - not all are so scary

 Kuulostaa melko hurjalta ja karulta seremonialta, mutta itse paikanpaalla tapahtuman nahneena se on luonteeltaan melko iloinen ja jannittava. Sanurin kadut tayttyivat paikallisista seka turisteista. Ihmiset katselivat kulkueita innoissaan ja vertailivat Ogoh-Ogoh-patsaista ja koittivat seurata innoissaan, etta keta tuttuja on kantamassa patsasta tai muuten mukana esityksessa. Ilmassa oli siis enemman karnevaalin tuntua kuin kauhua ja pelkoa demoneja kohtaan.

Hauskinta tapahtumassa oli se, etta sain kokea sen yhdessa Harryn ja hanen perheensa kanssa. Harry ystavineen olivat kantamassa Ogoh-Ogoh-patsasta ja itse olin ihmismassan keskella muun perheen kanssa koittaen napsia kuvia Harrysta ja muista. Hetken aikaa olin kahden Harryn pikkuveljen kanssa, joka ei osaa lainkaan englantia ja siina olikin sitten bodylanguage tarpeen kun vaihdoimme paikkaa edestakaisin ja yritin ymmartaa, mista milloinkin oli kyse !

Carneval begins !
Even children had their own Ogoh Ogoh

And here the bigger boys carry their own - notice how big they are !
Carriers are rotating the Ogoh Ogoh
So much people came to see Ogoh Ogoh
This little lady doesn't seem to be scared ..

Illan paatimme Harryn ystavien kanssa Harryn tyopaikalla juoden Arakia ja muuten vain hengailen. Kyseinen juoma on kylla sellaista tappojuomaa etta huh huh ! Taitaa jopa Laosin vanha tuttu Lao Lao jaada kakkoseksi taman juoman rinnalla. En tieda, mika on perinteinen tapa kyseista juomaa nauttia, mutta poikien tapa muistutti hieman samaa kuin tequilan kanssa tehtaessa. Ensin otat shotin tata jumalten juomaa, sen jalkeen vahan suolaa ja lopuksi pala appelsiinia(!). Appelsiini oli hyvaa, Arak ei. Ilmeisesti tama on myos paikallisten nuorten tapa juhlia Nyepi-aattoa, silla he sanoivat kaikkien nuorten juhlivan ja juovan silloin. Tavallaan ymmarrettavaa. Seuraavana paivana Nyepina kaikki paikat ovat kiinni ja et voi tehda mitaan. Taydellinen krapulapaiva siis. Vahan niinkuin Vappu tai muu vastaava juhlapaiva meilla, jolloin useimmat kaupat ja virastot ovat kiinni. Tosin Suomessa silloinkin pikku nurkkakaupat palvelevat asiakkaita. Harmi, etta lansimaisessa yhteiskunnassa ei enaa Nyepi-paivan kaltainen taydellinen pysahtyminen ole enaa mahdollista. Tosin joskus et ole osannut varautua krapulapaivaan ja silloin kiitat luojaa siita pikku Siwasta, joka on nurkan takana auki.

Koitti siis varsinainen Nyepi-paiva eli 23.3.  Harryn perheen talo oli taynna Harryn ja hanen pikkuveljensa kavereita seka mina ainoana tyttona ja ihmetyksen kohteena. Ei ole varmaan yleista, etta turisti yopyy paikallisten luona ja erityisesti Nyepina. Paiva sujui melko leppoisasti leffoja katsellen ja itseasiassa melko mielenkiintoisin tunnelmin. Luulin nimittain hiljaisuus- ja poistumissaannon olevan erityisen tarkkoja, mutta kuten nykypaivana kaikki perinteet myos Nyepi-paivan saannot ovat ehka menettaneet hieman tehoaan. Itseasiassa erittain uskonnolliset yksilot eivat edes puhu tai syo kyseisena paivana vaan keskittyvat taysin itsepohdiskeluun ja meditointiin. Me taas pidimme paivan aikana valoa paalla ja katselimme elokuvia ja pojat soittivat kitaraa. Ja emme todellakaan pidattaytyneet syomasta ! Herranjestas .. Se olisi ollut naiden konttien loppu. Kaikki tama oli kuitenkin saantojen tai perinteiden mukaan kiellettya. Koska Harryn perheen kotona keittio ja kylpyhuone sijaitsivat ulkopuolella sain myos poistua talon ulkopuolelle vessaan ja hakemaan syotavaa. Suurin ihmetys oli kuitenkin, kun pojat lahtivat illalla auringon laskettua kavelemaan kadulle. Tama oli kuitenkin saantojen mukaan laillista, kunhan pukeutuu virallisen seremonia-asuun. Mutta arvatkaa vaan, oliko poistuminen sallittua myos tytoille? Ehei .. Ei tietenkaan. Kun pojat lahtivat mina jain jalleen kaksin Harryn englantia puhumattoman pikkuveljen kanssa katsomaan elokuvaa.

Kun Harry ja kumppanit palasivat takaisin he kertoivat kaupungin olevan taysin autio ja teiden olevan kummittelevan hiljaisia. He myoskin nayttivat valokuvia valoilmiosta, jonka he nakivat taivaalla ja uskoivat olevan paha henki. Pahojen henkien nimittain uskotaan laskeutuvan alas maahan juuri Nyepina ja myos sen vuoksi ihmisten tulee pysya sisalla. Huijatakseen henkia, ettei ketaan ole paikalla. Pojat olivat valokuvasta innoissaan ja nain jopa pelkoa heidan kasvoillaan. Olin melko hammastynyt, silla en olisi uskonut, etta he tosiaan uskovat pahoihin henkiin ja niiden laskeutumiseen maan paalle. Naureskelin ensin pain Harryn naamaa ja etta sanoin hanen huijaavan, mutta tajusin hanen olevan tosissaan. Vaikka perinteet saattavat hieman unohtua ja muuntaa tapojaan, niin selvasti tarinat ja uskomus elavat viela vahvasti paikallisessa kulttuurissa. Jopa lansimaiseen roskakulttuuriin ja MusicTV:n rakastuneet paikalliset teinipojat uskovat viela kyseisiin tarinoihin ja uskomuksiin. Hindu-uskonto on tarkea osa paikallisten jokapaivaista elamaa eivatka siihen liittyvat uskomukset ja tavat luultavasti tule poistumaan heidan elastamaan. Itsekin aloin pohtimaan, etta mikakohan se valoilmio oikeastaan onkaan ...

Empty street .. spooky !
After the storms were over and the speedboats ran again between Bali and Gili Trawangan I came back to Sanur. Harry's family had invited me to spend the Balinese New Year called Nyepi with them on 23th March. Of course I was glad to join them and I was really looking forward for the big party ! But this time the party wouldn't be as noisy and crazy as we had in Bangkok. Balinese New Year Nyepi is also known as the Silent day. The day when Hindus silent to do self-reflection and meditate. Some even force to eat or talk that day as it might interfere their meditation.

So the thing is that people must stay inside the whole  day and no one is allowed to go out to the streets that day. Shops, restaurants or offices are closed and the only ones who are allowed to go outside are the Pecalangs (local traditional security men) who control the security that day on the streets. Not even the tourists are allowed to go outside. All noise and lights are forbidden and for example you shouldn't keep the TV or radio on that day. The whole Bali goes silent and even the airport is closed the whole da.(can you imagine that would happend in Europe or in any other western country?). Usually tourists runaway from Bali to Gilis or Lombok before this day but I was just excited to see and experience it. I mean it's something so unique nowadays and if they really gonna obey all these rules I must experience it !
Even the shops' windows get covered so the light won't come out at Nyepi

The celebration of Balinese New Year starts already earlier in the week with different ceremonies. Usually the first big one is Melasti which happends 3-4 days before the Silent Day. On Melasti the people gather to the beach or somewhere else near the water to clean Pratima, Arca and Pralingga (sacred objects) and take some holy water (the source of eternal life). I didn't see the ceremony unfortunately. I just saw people leaving from the beach and wearing the white ceremony costume. Also Harry joined in same kind of ceremony on the eve of Nyepi but if I understood right it wasn't about Melasti. I tried to ask family's mom which ceremony it was but she just answered it to be a ceremony for the gods. Hindu religion is very interesting as they have so many celebration days. It seems the life is one big celebration for them. Doesn't sound so bad? Perhaps Christian religion could also celebrate more life like Hindus do.

Traditional Balinese costume

So the eve of Nyepi is a big day as then people gather together on the streets of the village after the sunset. Usually they gather together on T-junction or the crossroads as they believe the demons meet there. Village's artists have made Ogoh-Ogoh or several of them which symbolize the evil spirits around us and which we should get rid of. Ogoh-Ogoh monsters actually look really scary and usually they have these really scary looking bulging eyes.Young men carry the monsters around the village and in every junction they rotate the statue three times clockwize. Also some boys performed an act which reminded like they would be in trans or some evil spirits would have taken over them. It looked scary but real .. Fascinating. These acts represents the contact of the bodies with the spirits and it's believed to scare the evil spirits to go away. After the ceremony Ogoh-Ogoh-monsters are burned as a symbol of self-purification.

More Ogoh-Ogohs

Look at the scary eyes ! I don't wonder if the demons get scared ..

The ceremony sounds quite scary actually but when I saw it myself and witnessed it I just saw happy and enthusiastic people. All locals and tourists had gathered to the streets and were excited to see the monsters. Even the little kids ! I went to see it with Harry's family as Harry himself and his friends were carrying one statue. I just tried to be good paparazzi and take lot of pictures from them. But the athmosphere was amazing and feeling all this energy in the air .. Wow. You don't see and experience something like that many times.

After Ogoh-Ogoh we continued the party in local youngsters' way. We went to Harry's work place and stayed there until long in the evening and drank Arak (again that horrible drink!) and listened to music. It seems that the Nyepi Eve is also popular party day as next day no one have to work or go to school or anything.

After party at the internet office
The Nyepi day itself was quite interesting and  asurprise. I was prepared to stay inside the whole day and read my book as I thought everything wasl banned. Excpet of course I didn't thought that we wouldn't eat that day. No way .. that would have been too hard for me ! Then I would have even swam to Gilis to get some food ! But on Nyepi we watched movies and the boys played guitar which was supposed to be forbidden. But like all traditions also Nyepi day is losing it's strenght and many people do these things and people don't think it is a bad thing.

The biggest surprise was when boys said that they would go out after the sunset. The family said it's allowed if they wear the traditional costume (sarong, the hat Udeng or Destar). But guess are the girls allowed to go out? Well of course not although they would wear million sarongs and hats .. So I had to stay inside while the boys went out. I was left home with my little bodyguard (Harry's non-English-speaking little brother who is nice and cute though !) and we just continued watching movies. When the boys came back they showed pictures from the empty streets and told how spooky it was out there. They also showed these pictures from red light which they saw on the sky. Harry told it was a demon and first I was laughing and told him to stop joking but then I realised that he was serious. I felt bad and just bewildered. I wouldn't have believed that the boys who watch MTV the whole day would believe in ghosts and spirits. It seems the Hindu religion is still powerful although it's also losing strenght among the people (like all religions in the world). But the faith and the tradition still lives in Balinese people and it's important part of their every day life. And I have to admit that i felt this strong energy in the island on Nyepi day which was amazing experience. So what was the light the actually?

Is it a demon or.. no worries. Just a normal cat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti