tiistai 1. toukokuuta 2012

Diving addiction with Aquaddiction @ Gili

9/3/2012-19/3/2012

Nusa Lembonganin jalkeen jatkoin edelleen saarihyppelya toiselle pienemmalle saarelle Gili Trawanganille. Tarkoituksena oli jatkaa matkaa heti samana paivana, mutta ilmeisesti Perama toimisto ei enaa jarjestanyt matkoja saarelle ja kyseisen paivan kuljetus oli mennyt jo. Jain siis yhdeksi yoksi Sanuriin Harryn perheen luokse ja matka jatkui Gileille seuraavana paivana.

Useimmat reissaajat ottavat pikaveneen Gilille Padangbaista ja veneiden hinnat vaihtelevat hurjasti. Itse maksoin Sanur-Gili-Sanur matkasta 350 000 Rp, mutta olen kuullut ihmisten paasevan paljon halvemmallakin. Halvimmat hinnat saat luultavasti paikallisten pitamista pikkuisista matkapuljuista, joissa voit yrittaa tingata hinnasta helpommin kuin isompien matkatoimistojen kanssa. Venematka Padangbaista Gilille sujui mukavan pomppuisissa ja marissa tunnelmissa, kun pieni tuulen poikanen aiheutti aallokkoa merella. Perille kuitenkin paastiin ja rannassa odotti jalleen tuttu naky: guesthousien tyontekijat piirittivat saapuvat turistit ja yrittivat houkutella asiakkaita heidan luokseen. Eras kavi minun kimppuuni ja mainosti erittain mukavannakoisia bungaloweja ihan ok hintaan, mutta periaattesta otin rinkan selkaani ja lahdin lampsimaan. Kyselin saarella jo asuneilta ihmisilta, mita huoneet maksavat ja hinta oli melko sama kuin omaa paikkaansa mainostaneella pojalla. Kun han palasi takaisin paatin ainakin kayda vilkaisemassa hanen paikkansa. Ja onneksi kerrankin tein niin.

Bale Sasak yllatti enemman kuin positiivisesti. Pihalla oli iso rakennustyomaa, mutta toisella puolella sijaitsevat suloiset puiset bungalowit lammittivat sydanta. Ja viela ihastuttavampi oli bungalowin kylpyhuone, joka oli avomallia. Ei siis kattoa paan paalla vaan kirkas taivas. Tai no .. Melkein kirkas. Kyseisena paivana, kun saavuin Gili Trawanganille taivas oli tumma ja keli oli sateinen ja tuulinen. Bale Sasak tarjosi tahankin viela taydellisen ratkaisun: huoneessa oli tv ja dvd-soitin. Tiedan, etta tanne tultaessa et halua viettaa paiviasi telkkaria katsellen, mutta miettikaa. Olet matkustanut melkein 6 kuukautta nakematta elokuvia juuri lainkaan puhumattakaan JARKEVISTA televisio-ohjelmista. Nyt kun ulkona viela satoi ja edessani oli kasa leffoja tiesin heti, mita tekisin ensimmaiseksi. Kavin nautiskelemassa avosuihkustani (nauttien samalla sateesta niskassani - oikeastaan mihin sita suihkua edes tarvitsin?), jonka jalkeen rojahdin sangylle ja laitoin elokuvan pyorimaan samalla kuunnellen, kun sade ropisi ikkunoissa. Taydellisyytta.


Welcome to my place !




Under the bungalow was the perfect place to enjoy the bananapancake breakfast and take a little nap

Seuraavana paivana onneksi aurinko kuitenkin helli saarta ja maittavan banaanipannukakkuaamiaisen jalkeen nappasin snorkkelin mukaani ja lahdin etsimaan kilppareita. Gili Trawangan ja sen vierella olevat pienemmat ja hiljaisemmat saaret Air ja Meno ovat kuuluisia sukeltajien keskuudessa siita, etta saarella voit 100 % varmasti nahda kilpikonnan snorklatessa tai sukeltaessa. Ja paikkansahan se piti. Lahdin rannasta snorklaamaan ja loppujen lopuksi edessani pian sukelteli pikku konna. Seurailin konnan liikkeita varmaan puolisen tuntia, kunnes tama rusinaksi muuttunut kala sai tarpeekseen. Ensi kerralla lisaa sitten. Lisaksi seuraavana missionani oli vertailla sukellusfirmoja ja etsia itselle sopiva paikka. Siihen ei kauaa mennyt. Heti ensimmainen sukellusfirma Aquaddiction sai minut vakuuttuneeksi sukeltamaan heidan kanssaan. Aquaddiction on yksi saaren pienista sukellusfirmoista, jotka tarjoavat varmasti henkilokohtaista ohjausta ja ryhmat eivat ikina tule olemaan suuria, kuten isoimmilla firmoilla Manta diversilla tai Gili Diversilla. Tosin Aquaddiction pyrki myos kasvattamaan kokoaan ja oli muuttamassa uusiin isompiin tiloihin. Aquaddictionin loydat helposti rantatielta, kun vain kavelet sita edestakaisin.

Tein ensimmaisen sukelluksen heidan kanssaan heti seuraavana paivana. Puitteet olivat taydelliset: sukeltajia oli vain mina ja dive masterini Kathrin, joka oli todella mukava nuori tytto Itavallasta. Tai no nuori tytto, samanikainen tai vahan vanhempi kuin mina .. Sita ei aina itsekaan muista, etta tassa alkaa jo olla naisen iassa !  Ensimmainen sukelluskohteemme oli Bounty, jossa sijaitsi hylkyalue. Hylky ei ollut perinteinen myrskyn kourissa uppoutunut laiva vaan ravintolan terassi, jonka tuuli on aikoinaan vienyt mennessaan ja upottanut meren pohjaan. Nykyaan hylky on kaunis sukelluskohde ja tarjoaa upeita sukelluskokemuksia Trawanganin sukeltajille. Toisen sukelluksen teimme Shallow Turboon, missa nain 6 vai 7 kilpikonnaa ! Yhden naimme jopa nousevan pintaan ja uiskentelevan ylapuolellamme. Mahtavaa. Bountyn hylky taas tarjosi uudenlaisen sukelluskokemuksen, koska en ikina aikaisemmin ollut nahnyt hylkya. Tuli aivan Titanic fiilis kun sukelsimme hylyn seinaan pitkin .. Jannaa ! Sukeltaminen  alkoi myos tuntua yha luontevammalta, kun takana olivat myos Nusa Lembonganin sukellukset. Tosin neutraalin nosteen yllapitaminen oli vielakin melko vaikeaa. Menin siis sukelluksen aikana ja erityisesti loppupuolella melko paljon ylos ja alas. Onneksi kuten muissakin urheilulajeissa myos sukelluksessa voit kehittya ja loppuviikosta pystyin jo hallitsemaan nosteen ja pystyin keskittymaan taysin merenalaisen maailman ihasteluun. Ma NIIN tykkaan tasta lajista !

Sukelluksien jalkeen ,kun saavuin takaisin bungalowille, minua odotti tuttu naky bungalowin alla. Matkakumppani Katehan se siella. Paatimme Katen kanssa tehda treffit Gili Trawanganila, koska saari on suosittu piletyspaikka ja sehan on aina hauskempaa kaksin. Menimme ulos samana iltana uuden tuttavamme Eddyn kanssa, joka omistaa saarella oman kahvilansa Ecco Cafen. Todella hyvaa ja maittavaa sapuskaa muuten ! Menimme Eddyn kanssa katsomaan auringonlaskun Sunset Bariin. Valitettavasti auringonlasku jai koyhaksi pilvien vuoksi, mutta ensi kerralla sitten ! Loppujen lopuksi ilta paattyi Blue Marliniin, jonka vuoro oli pitaa pileet. Saarella on hauska tapa, etta joka maanantai, keskiviikko ja lauantai ovat suuremmat pileet tietyissa baareissa ja sitten valipaivina hardcorepilettajat jarjestavat pienemmat pippalot muissa baareissa. Ilta oli hauska ja jatkui pitkalle aamuyohon asti .. Kiitos hyvan dj:n nama kontit eivat millaan halunneet poistua tanssilattialta !

Eddy & Kate
The beach at Sunset Bar

Seuraava paiva meinasi jaada pelkaksi laiskotteluksi, mutta onneksi toinen Kate ehdotti pyoraretkea saaren ympari, niin koko paiva ei jaanyt taysin lohoilyksi. Kun hyppasimme pyoran selkaan taivas naytti aurinkoiselta ja selkealta, mutta pyoraillessamme saaren toiselle puolelle keli muuttui aivan taysin. Tuuli yltyi ja tummat pilvet ilmestyivat taivaalle. Saaren toinen puoli oli ilmeisesti karsinyt kelista jo pidemman aikaa, silla tie naytti mutaiselta ja meidan pyoraretkemme muuttui oikeastaan kavelyretkeksi, koska pyoraily osoittautui mahdottumuudeksi. Se siita rattoisasta pyoraretkesta. Keli koko saarella olon aikana olikin melko kurja ja jossain vaiheessa veneliikenne Balille peruutettiin muutamaksi paivaksi. Monet ihmiset jaivat loukkuun saarelle ja raukat, joiden piti paasta Balille lentokentalle joutuivat ensin matkaamaan Lombokin lentokentalle ja sielta lentamaan Balille. Myos rahtiliikenne saarelle takkusi ja tama nakyi muussa elamassa saarella. Esim. sahkot poikkaistiin aina paivan ajaksi ja kaynnistettiin takaisin aina iltaisin. Ravintolat joutuivat myymaan ei oota joidenkin ruoka-ainesten kohdalla ja meidan bungalowistamme loppui jopa vesikin jossain vaiheessa. Mutta se on saarielamaa ! Tidak Masalah elikkasa no worries. Eli siis ei ongelmaa ..

Example what the strom had done

and some more
Kelin vuoksi jouduin pitamaan valipaivia myos sukelluksesta. Valipaivat kuitenkin tarjosivat mietintaaikaa sille, etta haluaisinko suorittaa syvasukelluskurssin. Kurssi kuuluu osana sukelluskoulutusta ja mahdollistaa sukeltajan sukeltamaan 30 metriin. En ollut taysin varma, uskaltaisinko tehda kurssia, mutta sukellusoppaani Kathrin sai minut suostuteltua tekemaan kurssin. Eika se oikeastaan paljoa vaatinutkaan. Luin oppikirjasta muutaman luvun, sukellusohjaajani Rusty (mukava ja todella mahtava sukellusopettaja muuten!) ohjeisti minut ennen sukellusta seka muutaman taidon tekeminen veden alla. Ennen syvasukelluksen tekemista olin todella jannittynyt ja hermoilin ja kyselin jokaikisesta pikkuasiasta. Ihme, kun Rusty ei heittanyt minua samantien ulos paatista. Mutta sukeltaessa tama kaikki unohtui ja en huomannut lainkaan, etta pian uiskentelimme 30 metrissa ! Mahtava tunne ja samalla voin sanoa sukelluksen olleen elamani paras koskaan. Suoritettuani pari taitoa pohjassa naimme kahden Eagle Rayn (rauskuja) uiskentelevan ylitsimme. Oikeastaan niiden liikkuminen muistutti enemman lentamista kuin uimista .. Vau. Sen jalkeen en voinut uskoa, kun naimme pian Black Teep Reef Sharkin (eli siis hain) edessamme. Ja toisen. Ja sitten seuraan liittyi White Teep Reef Sharkeja. Ensimmainen ajatus oli, etta ei hitto .. Siina niita nyt on. Haikaloja. Siis niita oikeita ja ne on parinkymmenen metrin paassa. Pelonsekainen innostus taytti naiden konttien paan ja ehka sen takia en tajunnut, etta niita kohti uiminen ei ollut jarkevaa ja dive masterini joutui tarraamaan minuun estaakseen minua uimasta fisuja kohti. Hanen ansiostaan minulla on viela kontit tallella. Mietin mielessani, etta haita, rauskuja .. Enaa tasta puuttuisi delfiini ja kilpikonna. Ja arvatkaa vaan, totta kai se konna sielta uiskenteli esiin. En siis voinut tehda muuta kuin haukkoa henkea ja miettia, etta mieletonta. Joskus vain unelmat kayvat toteen ! Ja en siis katsonut DiscoverChannelia bungalowissani vaan oikeasti tama tapahtui minulle. Sukellus jatti niin hyvat kokemukset, etta menin heti seuraavana paivana uudelle sukellukselle. Pohjassa, 29 metrin syvyydessa, kohtasin jalleen haikaloja ja nain ehka hienoimpia enkelikaloja, joita olen nahnyt.

Nama sukelluskokemukset kruunasivat ehdottomasti saarella olon aikani ja saivat unohtamaan huonot kelit ja muut. Mietin, etta saari on ehdottomasti vierailun arvoinen, kun kelit vain sattuisivat olemaan paremmat. Saari tarjoaa ihanat uinti ja snorkkelointimahdollisuudet seka surffaajille mahdollisuudet aaltojen talttutteluun. Saaren ruoka oli myos mahtavaa, silla monet ravintolat tarjosivat mahtavia salaatteja ja wrapeja, jotka olivat tervetulleita pitkan riisidieetin jalkeen. Saaren tunnelma on myos ihanan rentouttava ja itseasiassa monet turistit tulevatkin saarelle nauttimaan sen chillista tunnelmasta. Saaren teilla ei autoja eika mopoja nay. Ainoat kulkupelit saarella ovat vanha kunnon cykkeli eli polkupyora tai sitten hevosvaljakkokyyti. Hevosten, jotka vetavat valjakkoa, kohtalo on itselle hieman epaselva, mutta en usko heidan kuitenkaan viettavan koiranpaivia saarella. Ajatuksena sopo ja suloinen kulkea paikasta toiseen hevosella, mutta totuus on luultavasti karumpi. Miettikaa siis haluatteko tukea kyseista liiketoimintaa. Vahaisen liikenteen lisaksi saaren chillia tunnelmaa lisaa se, etta poliiseja ei saarella nay ja saat sen vuoksi nauttia melko vapaasti ruumista rentouttavista nautintoaineista. Mielenkiintoista maassa, missa huumausaineiden kaytto saattaa johtaa kuolemantuomioon. Mutta jokatapauksessa jokaiselle jotakin tarjoava saari. Minulle se ehka antoi enemman pinnan alla kuin taas maanpaalla ..

Horse Wagon

After Nusa Lembongan I continued my island hopping to Gili Trawangan. Or I was supposed to continue it immediately the same day but it appeared that there weren't any trips anymore that day and I had to wait until next day. But no worries .. My friend  Harry was happy to accomodate me and I spend one night at their home and then next day I left to Gili. First I went from Sanur to Padangbai where the most speed boats leave to Gilis. The ride was quite bumpy and wet as the weather was crazy. But it was fun ! Free rollercoaster ride, awesome.
When I first touched the ground at Gili Trawangan immediately staff from different guesthouses surrounded me and it gave me a deja vu from Thailand. Not again. I just put the backpack on my bag and left. But in the end I heard what the bungalows cost about and I decided to follow this guy from Bale Sasak. And luckily I did ! The bungalows were the cutiest ever and even the construction work next to the bungalows didn't matter. And the best thing was the open air bathroom ! Actually  thefirst thing what I did I took a shower under the rain. At the same time I was wondering was it actually pointless to keep the shower on as the rain was pouring over me .. My rainy day got even better when I noticed they had bunch of dvd's which I could watch in my room. Of course you're thinking why she wants to watch tv when she is in an paradise island but think about it: 6 months without tv and MOVIES! Without tv I can survive but watching movies has always been my thing and I was so happy I could just relax and spent the day watching them. Sweet.

Next day I was this active backpacker again and went snorkling. Gili Trawangan is famous about the thing that you can 100 % see a turtle when you go diving or snorkling here. And it's true .. After a while swimming around I saw one big guy and I followed him like half an hour. Then this fish got tired and went back to surface. And I also had a mission to complete. I wanted to check different diving companies and compare little bit them. But in the end I went to the first one and they convinced me completly and already next day I went diving with them twice. The company was Aquaddiction. They are on of the small companies who offer you good service as with them you can be guaranteed that there aren't twenty other divers when you go out. For example at the first time there were only me and my dive master Kathrin. Really nice and warm girl from Austria. Or a girl .. I mean probably the same age as me. Sometimes I just can't remember that I start to be an adult woman already. Or at least should be ...



Preparing next dive
.. and where should we go?
Aquadicction
The first dives at Bio Rock and Shallow Turbo offered amazing experiences. At Bio Rock there layed a wreck on the bottom. It was an old terrace of a restaurant which storm had taken into to the bottom of the sea. It was amazing to dive next to it and I had this freaky Titanic feeling while we dived. At Shallow Turbo I saw instead more marinelife and probably the best thing was seeing 6 or 7 turtles ! IIIK ! It just weird that although I have already seen dozens of them I just don't get bored ..  

After dives a nice surprise (which I actually knew) waited for me. My travel partner Kati had arrived to the island. As Gili Trawangan is also famous for it's party life we decided to meet with Kati at the island. As like everybody knows partying is always more fun with others. Immediately the same day we went to see the sunset with Eddy, local man, who ones a cafe Ecco at Gilis. In the end we ended up going to Blue Marlin where was the party this time. At Gili is the funny way that the party days are Mon, Wed and Sat and in the between the hardcore party goers organize smaller parties. And always on Mondays the party is at Blue Marlin. Thanks to the great DJ this girl stayed at the dancefloor until early in the morning and must say the night was perfect.

Ecco Cafe

Next day almost ended up being the lazy hangover day but Kate insisted us to rent the bicycles and go around the island. First the idea seemed good as the weather was perfect for a bicycle trip but we didn't realize the weather was total opposite at the other side .. The wind was hard and strong and the other side looked really bad. It seemed the storm had been there for a long time and there was rubbish everywhere. Later the storm got so bad they had to cancel the transportation between Gili Trawangan and Bali. even the food deliverys got cancelled and the restaurants had signs saying "no have .... ". Also the electricity suplly had to cut during the days so everybody had electricity during the night. And we even run out of water which was perhaps little bit annoying but what the hell. That's island life.




There was also beautiful views on the trip
The most annoying thing about the storm was that I couldn't dive either. But the free days offered me possibilty to think if I wanted to do deep diving course. It's part of advanced skills and diving education. The guys at the Aquaddiction got me convinced that it's worth to do it and it really was ! Before we went down I was more than really nervous and probably got on Rusty's nerves. I was asking these silly questions and it was a miracle he didn't throw me over the border ! But when we went down to the bottom I just forgot everything and enjoyed. And it was the best dive in my life ! When we got to the bottom I saw first two Eagle Rays going over us. It looked like they were flying. Beautiful ! After that I suddenly noticed that Black Teep Reef Shark joined us and then another one .. and another one. And soon there were also White Teep Reef Sharks. Amazing! I was thinking and laughing by myself that probably next I would see a turtlee or dolphin. And guess what .. Of course next thing what I saw was a green turtle ! It couldn't be possible. The best dive ever ! After that I was wondering that should I go diving anymore on the last day as that dive was so perfect. But of course i had to go and try deep diving again ! That was also perfect experience and again we saw sharks and other cool stuff. That's the best thing about diving: although you've had an amazing dive still the next one offers you something new and good experiences.

Hopefully you guys didn't get totally bored to listen my diving stories but must say that diving offered best things at Gili for me. Although the island is also perfect for people who enjoy swimming, snorkling of surfing. Also the food is great there and there are lot of restaurants offering nice salads and wraps and other good western food ! I had again no-rice-for-me-please-phase going on. The island has nice chilled athmosphere as there are no cars or bikes on the streets. The only transport is your feet or then horse wagons. Although the horses are probably beaten up quite badly so I don't necessarily recommend using them. The island is also police-free so enjoying mind relaxing medicines (okay I will say it straight:smoking weed) is quite free and open there. Perhaps that's also one reason for the relaxed athmosphere on the island. So little bit everything for everybody.

                         And again in the end little bit pictures from here and there:

After this greeny the old boring cheese sandwich sounds pretty good
There can be a shop anywhere and in any color
Gili Trawangan offered nice beaches ..

.. and nice beach art !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti